SM Entertainment

20180314133517106200.jpg

  • Rok założenia: 1989 (jako SM Studio), 1995(jako SM Entertainment)
  • Fundator: Lee Sooman
  • CEO: Han Semin, Nam Soyoung
  • Pododdziały:
    • Baljunso(od 2014)
    • Label SJ(2015)
    • ScreaM Records(2016)
  • Spółki zależne:
    • SM Entertainment(Japan, USA, Brand Marketing itd.)
    • Dream Maker Entertainment
    • Esteem
    • Mystic Entertainment (od 2017)
    • KeyEast (od 2018)
  • Oficjalna strona: SMTown, SM Entertainment
  • Filmografia:
    • Attack on the Pin-Up Boys(2007) – film
    • Heading to the Ground (2009) – drama
    • Paradise Ranch (2011) – drama
    • I AM (2012) – dokument
    • To The Beautiful You (2012) – drama
    • Prime Minister & I (2013) – drama
    • Miss Korea (2013 – 2014) – drama
    • Mimi (2014) – drama
    • Exo Next Door (2015) – drama
    • SMTown The Stage (2015) – document
    • D-Day (2015) – drama
    • The Merchant: Gaekju 2015 (2015 – 2016) – drama
    • My Lawyer, Mr. Jo (2016) – drama
    • Jealousy Incarnate (2016) – drama
    • Missing 9 (2017) – drama
  • Gry:
    • SMTown SuperStar – gra rytmiczna
    • EXO Run – przygodowa, gdzie członkowie EXO biegają
    • My Star Garden – zbiera się komety, z których, można otrzymać artystów

 

SMTOWN.jpg

Podopieczni:

Byli podopieczni:

  • Zespoły i soliści:
    • Hyun Jinyoung (1990 – 1993)
    • Han Dongjoon (1991 – 1992)
    • Kim Kwangjin (1991 – 1992)
    • H.O.T (1996 – 2001)
      • Lee Jaewon(1996 – 2001)
      • Tony An(1996 – 2001)
      • Jang Woohyuk(1996 – 2001)
      • Moon Heejoon(1996 – 2005)
    • SHINHWA (1998 – 2003)
      • Eric Moon
      • Lee Minwoo
      • Kim Dongwan
      • Shin HyeSung
      • JunJin
      • Andy Lee
    • Fly to th Sky (1999 – 2004)
      • Hwanhee
      • Brian Joo
    • Jang Nara (2001 – 2008)
    • M.I.L.K (2001 – 2003)
    • Seo Hyunjin (2001 – 2007)
    • Sugar (2001 – 2006)
    • Black Beat (2002 – 2007)
    • Shinvi (2002 – 2003)
    • Isak ‘N’ Jiyeon (2002 – 2004)
    • Kim Isak (2002 – 2012)
    • Chu Gayeoul (2002 – 2012)
    • Kim Jaejoong(ex – TVXQ, 2003 – 2009)
    • Park Yoochun (ex – TVXQ, 2003 – 2009)
    • Kim Junsu (ex –TVXQ, 2003 – 2009)
    • Kim Jungwoo (ex – TraxX, 2004 – 2006)
    • No Minwoo (ex – TraxX, 2004 – 2009)
    • Stephanie (ex – CSJH The Grace, 2004 – 2016)
    • Hangeng (ex – Super Junior, 2005 – 2009)
    • Kim Kibum (ex – Super Junior, 2004 – 2015)
    • Zhang Liyin (2006 – 2017)
    • Jessica (ex – SNSD, 2007 – 2015)
    • Tiffany (ex – SNSD, 2007 – 2017)
    • Sooyoung (ex – SNSD, 2007 – 2017)
    • Seohyun (ex – SNSD, 2007 – 2017)
    • Henry (ex – Super Junior M, 2008 – 2018)
    • Jino (2010)
    • Kris (ex – EXO, 2012 – 2014)
    • Luhan (ex – EXO, 2012 – 2014)
    • Tao (ex – EXO, 2012 – 2015)
  • Aktorzy:
    • Yoon Park (2009 – 2013)
    • Goo Ara (2003 – 2016)
  • Trainee:
    • Chanmi(Co-Ed School, 5Dolls, uczestniczka Produce 101)
    • Choi Jaehyun (uczestnik Boys 24)
    • Dahye (Bestie)
    • Eunji(ex- Nine Muses)
    • G-Dragon (Big Bang)
    • G.O (MBALQ)
    • Gayoon(4MINUTE)
    • Gyuri(KARA)
    • Hansol(UNB)
    • Herin
    • Hyunyoung (Rainbow)
    • Hwang Bora(aktorka)
    • Hwang Inho (uczestnik Boys24)
    • Jessi
    • Jin (BTS)
    • Jinho (Pentagon)
    • Junhyuk(HOTSHOT)
    • Jungmin (SS501)
    • Kahi (After School)
    • Kim Jihoon (aktor)
    • Kwon Soonil(Urban Zakapa)
    • Lee Hyori
    • Lee Hwanhee
    • Lee Hwayoung (uczestnik Boys24)
    • Lee Jongsuk (aktor)
    • Lee Junki (aktor)
    • Park Jihoon (Wanna One)
    • Raina (After School)
    • Solbi
    • Soyeon (T-ARA)
    • Sungyeol (Infinite)
    • Son Anna
    • Timoteo (HOTSHOT)
    • Wheesung
    • Woori (Rainbow)
    • Yoo Yeonjung( I.O.I, Cosmic Girls)
    • Youngsaeng(SS501)
    • Zico (Block B)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s