2

PLT(Planetarium Records)

PLANETARIUM RECORDS

0

JYP Entertainment

jyp.png

  • Rok założenia: maj 1997
  • Fundator: J.Y. Park
  • CEO:  Wook Jung
  • Oficjalna strona: JYPE
  • Pododdziały:
    • JYP Beijing Center China (JYPE China)
    • JYP Entertainment Japan
    • JYP Entertainment Thailand
    • JYP Entertainment(USA)
    • JYP Pictures
    • JYP Publishing CORP
    • JYP Entertainment Hong Kong Limited
  • Spółki zależne:
    • Studio J(podwytwórnia włączana w JYPE)
    • Beijing Xin Sheng Entertainment
    • NCC Entertainment
    • AQ Entertainment
  • Produkcje:
    • Dramy:
      • Dream High
      • Dream High 2
      • 2PM Wild Beat
      • The Package
      • The Third Charm
    • Web-dramy:
      • Dream Knight
      • Touching You
      • Romantic Boss
      • Magic School
    • Programy:
      • Hot Blood Men(2008,tworzenie One Day, później podzielonego na 2PM i 2AM)
      • MTV Dairy(2012, show dla JJ Project)
      • Real GOT7(2014-później, program GOT7)
      • SIXTEEN (2015, survival, którego wynikiem jest Twice)
      • Stray Kids (2017, survival, którego wynikiem jest Stray Kids)
  • Gry:
    • Super Star JYPnation – gra rytmowa

Podopieczni:

  • Zespoły:
  • Soliści:
  • Duo:
    • JJ Project(GOT7)
    • 15&
  • Trainee:
    • Ahn Yuna
    • Allen
    • Haewon
    • Jang Gyujin
    • Jo Hanseo
    • Jia Yun
    • Kang Seokhwa
    • Lily M
    • Min Ji
    • Oh Hanseol
    • Park Sieun
    • Park Sunmin
    • Park Yejin
    • Sakamoto Mashiro
    • Shin Eunsoo
    • Sukyung
    • Yamaguchi Mako
    • Yao Chen
    • Yeon Kyung
    • Yujin
  • Aktorzy:
    • Choi Wookshik
    • Jang Heeryung
    • Jung Gunjoo
    • Kang Hoon
    • Kim Donghee
    • Kang Yoonje
    • Kim Jimin
    • Kim Jongmun
    • Kim Yuan
    • Lee Gihyuk
    • Nam Sungjun
    • Park Gyuyoung
    • Park Joohyung
    • Park Sieun
    • Ryu Won
    • Shin Eunsoo
    • Song Hayoon
    • Yoon Park

Byli podopieczni:

  • Zespoły i soliści:
    • 2AM(2008 – 2010, 2014 – 2017)
      • Lee Changmin(2008 – 2010, 2014 – 2015)
      • Jeong Jinwoon(2008 – 2010, 2014 – 2015)
      • Lim Seulong(2008 – 2010, 2014 – 2015)
      • Jo Kwon(2008 – 2010, 2014 – 2017)
    • Byul
    • g.o.d(2000-2003)
      • Kim Taewoo(1998 – 2006)
      • Son Hoyoung (2003 – 2006)
      • Joon Park (2003 – 2006)
    • G.Soul(2015- 2017)
    • Im Junhyeok(ex-Day6) (2015-2016)
    • Jay Park (ex-2PM) (2008 – 2010)
    • Joo (2008 – 2015)
    • Lim Jeonghee (2005 – 2012)
    • Miss A(2010 – 2017)
      • Jia(2010 – 2016)
      • Min(2010 – 2017)
    • Noel
    • Park Jiyoon
    • Pearl
    • Rain (2002 – 2007)
    • San E (2010 – 2013)
    • Wonder Girls(2007 – 2017)
      • Hyuna(2006 – 2008)
      • Sohee(2006 – 2013)
      • Sunye(2006 – 2015)
      • Sunmi(2006 – 2017)
      • Yeeun(2006 – 2017)
  • Aktorzy:
    • Kim Haeun(2007 -2008)
    • Kim Yewon(2015 – 2018)
    • Lee Jungjin(2016 – 2016)
    • Park Jibin (2015 – 2017)
    • Yeon Junghoon(2011)
  • Trainee:

 

0

YG Entertainment

YG_Entertainment_Logo.svg

  • Rok założenia: 24 luty 1996
  • Fundator: Yang Hyunsuk
  • CEO: Yang Minsuk
  • Oficjalna strona: YGFamily
  • Pododdziały:
    • HIGHGRND
    • The Black Label
    • PSYG
  • Spółki zależne:
    • YGEX
    • YGKPlus
    • YGPlus
    • NONA9ON
    • moonshot
    • YG Golf Academy
    • 3georiButchers
  • Współpracownicy:
    • LOEN Entertainment – Korea Południowa
    • Genie Music – Korea Południowa
    • YGEX – Japonia
    • BEC-TERO Music – Tajlandia
    • Trinity Optima Production – Indonezja
    • Tecent- Chiny (tylko online)
    • WMG – reszta Azji(Taiwan, Singapur, Hogkong itd.)
    • United Asia Management
    • Live Nation
    • Asiana Airlines
  • Gry:
    • BeatEVO YG – gra rytmowa
Podopieczni:
  • Zespoły:
  • Podgrupy:
    • GD & TOP(Big Bang)
    • Hi Suhyun
    • GD X Taeyang (Big Bang)
    • MOBB
  • Soliści:
    • Bobby (iKON)
    • CL
    • Daesung (Big Bang)
    • G-Dragon (Big Bang)
    • Jennie (BLACKPINK)
    • Kang Seungyoon
    • Lee Hi
    • ONE
    • Sandra Park
    • Seungri (Big Bang)
    • T.O.P (Big Bang)
    • Tablo (Epik High)
    • Taeyang (Big Bang)
  • Niezależni artyści:
    • HIGHGRND
    • The Black Label
  • Aktorzy:
    • Bae Jungnam
    • Cha Seungwon
    • Choi Jiwoo
    • Choi Seunghyun(T.O.P Big Bang)
    • Kang Dongwon
    • Go Joonhee
    • Hwang Seungeon
    • Hwang Sohee
    • Im Yejin
    • Jang Hyunsung
    • Jang Kiyong
    • Jung Chanwoo(iKON)
    • Jung Hyeyoung
    • Jung Jaewon(ONE)
    • Joo Woojae
    • Kal Sowon
    • Kang Daesung (Big Bang)
    • Kang Seunghyun
    • Kang Seungyoon (Winner)
    • Kansyuji Tamotsu
    • Kim Heeae
    • Kim Heejung
    • Kim Jisoo (BLACKPINK)
    • Kim Jinwoo (Winner)
    • Kim Saeron
    • Kwon Hyunbin
    • Lee Haeun
    • Lee Hojung
    • Lee Hyunwook
    • Lee Jini
    • Lee Seunghyun (Big Bang)
    • Lee Soohyuk
    • Lee Suhyun
    • Lee Sungkyung
    • Nam Joohyuk
    • Oh Sangjin
    • Ok Gowoon
    • Park Jaegeun
    • Park Hyeongseop
    • Park Sandra
    • Seo Jeonyeon
    • Son Hojun
    • Son Sebin
    • Yamato Kohta
    • Yoo Inna
  • Trainee:
    • Bang Yedam
    • Choi Hyunseok
    • Choi Raesung (Millenium)
    • Im Suah
    • Kim Joonkyu
    • Lee Byunggon
    • Moon Sooa
Byli podopieczni:
  • Zespoły i soliści:
    • 2NE1(2009 – 2017)
      • Minzy (2009 – 2016)
      • Park Bom (2009 – 2017)
    • 45RPM (2005 – 2008)
    • Big Mama (2003 – 2007)
    • Brave Brothers (2004 – 2008)
    • Code Kunst (2015 – 2018)
    • Digital Masta (2003 – 2011)
    • Gummy (2003 – 2013)
    • Huh Ejae(2009 – 2011)
    • Keep Six(1996 – 1996)
    • Kim Jieun (2007 – 2008)
    • Lexy (2003 – 2007)
    • Masta Wu (2009 – 2017)
    • Nam Taehyun (ex – Winner)
    • Park Hanbyul (2002 – 2004)
    • PSY (2010 – 2018)
    • Se7en (2003 – 2015)
    • SoulStar(2005 – 2007)
    • Stony Skunk (2003 – 2008)
    • Swi.T (2002 – 2005)
    • XO (2003 – 2004)
    • Wanted(2004 – 2006)
    • Wheesung (2003 – 2006)
    • YMGA(2008 – 2011)
  • Aktorzy:
    • Jung Yoojin (2016 – 2018)
    • Ku Hyesun (2003 – 2017)
    • Lee Jongsuk (2016 – 2018)
    • Lee Yongwoo (2014 – 2017)
    • Stephanie Lee (2014 – 2017)
  • Trainee:
0

SM Entertainment

20180314133517106200.jpg

  • Rok założenia: 1989 (jako SM Studio), 1995(jako SM Entertainment)
  • Fundator: Lee Sooman
  • CEO: Han Semin, Nam Soyoung
  • Pododdziały:
    • Baljunso(od 2014)
    • Label SJ(2015)
    • ScreaM Records(2016)
  • Spółki zależne:
    • SM Entertainment(Japan, USA, Brand Marketing itd.)
    • Dream Maker Entertainment
    • Esteem
    • Mystic Entertainment (od 2017)
    • KeyEast (od 2018)
  • Oficjalna strona: SMTown, SM Entertainment
  • Filmografia:
    • Attack on the Pin-Up Boys(2007) – film
    • Heading to the Ground (2009) – drama
    • Paradise Ranch (2011) – drama
    • I AM (2012) – dokument
    • To The Beautiful You (2012) – drama
    • Prime Minister & I (2013) – drama
    • Miss Korea (2013 – 2014) – drama
    • Mimi (2014) – drama
    • Exo Next Door (2015) – drama
    • SMTown The Stage (2015) – document
    • D-Day (2015) – drama
    • The Merchant: Gaekju 2015 (2015 – 2016) – drama
    • My Lawyer, Mr. Jo (2016) – drama
    • Jealousy Incarnate (2016) – drama
    • Missing 9 (2017) – drama
  • Gry:
    • SMTown SuperStar – gra rytmiczna
    • EXO Run – przygodowa, gdzie członkowie EXO biegają
    • My Star Garden – zbiera się komety, z których, można otrzymać artystów

 

SMTOWN.jpg

Podopieczni:

Byli podopieczni:

  • Zespoły i soliści:
    • Hyun Jinyoung (1990 – 1993)
    • Han Dongjoon (1991 – 1992)
    • Kim Kwangjin (1991 – 1992)
    • H.O.T (1996 – 2001)
      • Lee Jaewon(1996 – 2001)
      • Tony An(1996 – 2001)
      • Jang Woohyuk(1996 – 2001)
      • Moon Heejoon(1996 – 2005)
    • SHINHWA (1998 – 2003)
      • Eric Moon
      • Lee Minwoo
      • Kim Dongwan
      • Shin HyeSung
      • JunJin
      • Andy Lee
    • Fly to th Sky (1999 – 2004)
      • Hwanhee
      • Brian Joo
    • Jang Nara (2001 – 2008)
    • M.I.L.K (2001 – 2003)
    • Seo Hyunjin (2001 – 2007)
    • Sugar (2001 – 2006)
    • Black Beat (2002 – 2007)
    • Shinvi (2002 – 2003)
    • Isak ‘N’ Jiyeon (2002 – 2004)
    • Kim Isak (2002 – 2012)
    • Chu Gayeoul (2002 – 2012)
    • Kim Jaejoong(ex – TVXQ, 2003 – 2009)
    • Park Yoochun (ex – TVXQ, 2003 – 2009)
    • Kim Junsu (ex –TVXQ, 2003 – 2009)
    • Kim Jungwoo (ex – TraxX, 2004 – 2006)
    • No Minwoo (ex – TraxX, 2004 – 2009)
    • Stephanie (ex – CSJH The Grace, 2004 – 2016)
    • Hangeng (ex – Super Junior, 2005 – 2009)
    • Kim Kibum (ex – Super Junior, 2004 – 2015)
    • Zhang Liyin (2006 – 2017)
    • Jessica (ex – SNSD, 2007 – 2015)
    • Tiffany (ex – SNSD, 2007 – 2017)
    • Sooyoung (ex – SNSD, 2007 – 2017)
    • Seohyun (ex – SNSD, 2007 – 2017)
    • Henry (ex – Super Junior M, 2008 – 2018)
    • Jino (2010)
    • Kris (ex – EXO, 2012 – 2014)
    • Luhan (ex – EXO, 2012 – 2014)
    • Tao (ex – EXO, 2012 – 2015)
  • Aktorzy:
    • Yoon Park (2009 – 2013)
    • Goo Ara (2003 – 2016)
  • Trainee:
    • Chanmi(Co-Ed School, 5Dolls, uczestniczka Produce 101)
    • Choi Jaehyun (uczestnik Boys 24)
    • Dahye (Bestie)
    • Eunji(ex- Nine Muses)
    • G-Dragon (Big Bang)
    • G.O (MBALQ)
    • Gayoon(4MINUTE)
    • Gyuri(KARA)
    • Hansol(UNB)
    • Herin
    • Hyunyoung (Rainbow)
    • Hwang Bora(aktorka)
    • Hwang Inho (uczestnik Boys24)
    • Jessi
    • Jin (BTS)
    • Jinho (Pentagon)
    • Junhyuk(HOTSHOT)
    • Jungmin (SS501)
    • Kahi (After School)
    • Kim Jihoon (aktor)
    • Kwon Soonil(Urban Zakapa)
    • Lee Hyori
    • Lee Hwanhee
    • Lee Hwayoung (uczestnik Boys24)
    • Lee Jongsuk (aktor)
    • Lee Junki (aktor)
    • Park Jihoon (Wanna One)
    • Raina (After School)
    • Solbi
    • Soyeon (T-ARA)
    • Sungyeol (Infinite)
    • Son Anna
    • Timoteo (HOTSHOT)
    • Wheesung
    • Woori (Rainbow)
    • Yoo Yeonjung( I.O.I, Cosmic Girls)
    • Youngsaeng(SS501)
    • Zico (Block B)
0

AOMG

  • Rok założenia: 2013
  • Fundator: Jay Park
  • Gatunki muzyczne: Hip-hop, R&B, Rap
  • Oficjalna strona: AOMG OFFICIAL
  • CEO: Jay Park
  • Krótki opis:

AOMG to skrót od „Above Ordinary Music Group” lub „Always On My Grind”. Początkowo powstała dla rozpromowania grupy tanecznej b-boyingowej „Art of Movement”, do której należał Jay Park. Artysta zafundował AOMG pod koniec października 2013 roku, po tym jak znalzał kompozytora Jun Goona, artystę i producenta Gray’a i Cha Cha Malone, który stał się prosucentem i tancerzem wraz z grupą AOM.

Artyści:

  • Jay Park (fundator, Co-CEO, 2013-teraz)
  • Simon Dominic (Co-CEO od 2014 do 2018, 2014- teraz)
  • Cha Cha Malone (2013 – teraz)
  • DJ Wegun
  • DJ Pumpkin
  • Elo (2014 – teraz)
  • Gray (2013 – teraz)
  • Hep
  • Hoody (2015 – teraz)
  • Loco (2014 – teraz)
  • Ugly Duck (2016 – teraz)
  • Woo Won Jae(2017 – teraz)
  • Chang Sung Jung (The Korean Zombie) (2018 – teraz)
  • Code Kunst (2018 – teraz)

 

Współpraca z grupami tanecznymi:

  • 1MILLION Dance Studio
  • Prepix
  • PURPLOW